Hierna volgen enkele tips in verband met de vachtverzorging van de Berner sennenhond.

U kan bij ons ook terecht voor de vachtverzorging van andere rassen.
Voor inlichtingen of afspraak kan u ons contacteren op volgende nummers:
0032(0)14/55.76.82 of 0032(0)476/33.02.74

Vachtverzorging van de Berner Sennenhond:

De Berner Sennenhond heeft een zogenaamde dubbele vacht bestaande uit licht golvend dekhaar en een dikke ondervacht, ook wel onderwol genoemd.
Om die in optimale conditie te houden is een regelmatige grondige borstelbeurt (ongeveer 2X per week) dan ook noodzakelijk.
We maken hiervoor gebruik van een zachte pennenborstel waarmee het haarkleed laag per laag, van onder naar boven toewerkend, geborsteld wordt en controleren nadien op knopen met een groffe metalen kam, waarbij we extra aandacht besteden aan plaatsen waar het haar langer is (oren, hals, broek), vergeet ook de moeilijker bereikbare plaatsen zoals buik en oksels niet welke door wrijving tijdens het bewegen meer gevoelig zijn aan knoopvorming.
Eventuele knopen verwijder je met behulp van een speciale klittenkam.
Reuen hebben meestal langer borsthaar dan hun vrouwelijke soortgenoten en vragen daar dan ook iets meer verzorging.
Tijdens de ruiperiode gebruiken we een herdersharkje om het grootste gedeelte van de loszittende onderwol te verwijderen, werken af met borstel en kam om nadien door wassen en föhnen het laatste dode haar te doen verdwijnen.
Regelmatig wassen mag maar het is wel belangrijk dat je steeds een goede hondenshampoo gebruikt.
Vind je het wat moeilijk om zelf aan deze klus te beginnen dan kan je best af en toe langsgaan bij de hondenkapper, waar men dan ook meteen het overtollige haar tussen de voetkussentjes en in de oren verwijderd, de voeten in model knipt met een effileerschaar, en de nagels inkort.
Het is aan te raden dat je de oren regelmatig controleert op vervuiling en deze 'enkel indien nodig' reinigt met een wattenpropje gedrenkt in lauw water of in een oorreiniger, gebruik zeker geen wattenstaafje en ga niet te diep in het gehoorkanaal.